latest updates...

Prawn Rendang...


Hi Frens...Happy September 2009!!!

Adeh, hari nih hujan jer kat luar tuh...buat tension aje masa nak hantar dan pick-up Rishie dari tadikanye...hihi ;) Tak suka hujan bila Love nak keluar... :O


Sejuk jer, aircond kat hall pun tak on...if not 24hrs running la aircond tuh! huhu...


Worait, menu hari nih Love try plak resipi dari KakFida@MyR...Rendang Udang...! Memang sedap, has it's own taste...Rishie makan pun berselera jer :p


Tenkiu KakFida! Love nak CnP resipi akak di cni, nanti senang nak rujuk ;)

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan (Love gn udang sederhana jer, buang kulit, gaul ngan sedikit garam dan digoreng terlebih dahulu)
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 biji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 hiris halia *
  • 4 sb serbuk rempah kari
  • 2 batang serai - dititik (Love tambah 1 btg dlm bhn kisar gak)
  • 2 lembar daun kari - dipetik2
  • 1 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
  • 3 sb penuh kerisik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 kpg asam gelugur atau sedikit air asam jawa
  • minyak utk menumis

Cara-cara:-

  1. Kisar bahan2 yg bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan campuran bahan kisar, serai dan daun kari hingga wangi.
  3. Masukkan santan, garam, gula, asam dan kerisik, gaul rata, tambah sedikit air dan masak mendidih. Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna. Matikan api dan siap utk disajikan.
Itu sahaja, stepnya semudah ABC...rasanya class gitu! :)

10 comments :

  1. akak tengok gambar udan tu pun dh tau kesedapannya!!!!

    p/s..kat sini pu hujan gak, lebat! time nak amik bdk2 sek pulak tu!!!

    ReplyDelete
  2. hi , your site is good, can we exchange link?
    here is my link
    http://khmerlovenews.blogspot.com

    I hope you can

    Best regards,
    phalla

    ReplyDelete
  3. K.Ain --> hehe tenkiu 4 ya compliments...nasib baik tak hujan hari nih :D

    Phalla --> Hi Phalla, tks 4 visiting my page, will visit ur page soon :)

    ReplyDelete
  4. love..tengah2 puasa ni tenguk semua makanan sedap apetah lagi rendang udang ni agaknya kalau makan dengan pulut pun sedapkan..yum..yum

    ReplyDelete
  5. Kak DatinEl --> Blm lagi cuba ngan pulut...mungkin boleh ngam kot...Hehe, boleh cuba mix n' match kan...;)

    ReplyDelete
  6. rere
    hi friend cook prawn rendang it turns out well my friend jothi enjoy it so much,
    and also my hubby, thamk you so much. God blessed u and your family,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello dear..thanks for trying this recipe. I love this recipe too. :)

      Thank you for the compliments!

      Delete
  7. Hello Sri,

    Appreciate if you can translate the receipe in English. Would love to try out for my family. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, can you try Google Translate? Thank you, let me know if it's okay... :)

      Delete
    2. Ok, will try out. :) Thanks!

      Delete

Thank You for your time reading my post. Please do leave your views, thanks again! ^___^

To Anonymous Commentors, prefer if you click on Name/Url and leave your name.

I know the word verification can be a pain at times, but sorry I had to keep it to avoid spammers :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow via Email

MY LOVELIEST FRIENDS...