Posts

Showing posts from August, 2009

One Malaysia...

Image
/hihi Jom tonton Klip Vdo sempena Hari Kemerdekaan di cni...;) --- Kisses to my Hubby for passing me the link! 

Selamat Hari Merdekaaaaa! ;)



Ayam Pedas Madu Berempah...

Image
How is everyone today??? Hope U all r having great weekend with ya family n loved ones...

Yang dah balik kampung tuh, hati2 di jlnraya...Selamat Berjalan dan Selamat Pulang...! ;)

Love tak keluar mana2 pun, duk umah aje...nak gi mana lagi...Hubby still kat Namibia...hehehe...klu Hubby ada, keluar jln2 jer...dah lama tak keluar makan2 ngan dia...
Missing him soooooooooooo much!!! ;)

Worait, tak nak membebel lagi lah...kiki....Hari nih Love masak Ayam Pedas Madu Berempah nih! Dpt resipi ni hasil selongkar umah Kak Ummi hari tuh! hihihi...Tenkiu Kak Ummi!

Love bagi 5stars for this delicious recipe! ;)Keenakannya tidak dpt dihuraikan ngan kata2 tau...bagi mrk yang belum mencubanya, pastikan anda dah list resipi nih!


Kak Ummi, mintak izin CnP resipi di cni yer ;)

Bahan2:- 6 ketul ayam - sederhana besar4 sudu besar cili kisar5 ulas bawang merah - tumbuk2 ulas bawang putih - tumbuk2 cm halia - tumbuk1 batang serai - ketuk1 sudu kecil serbuk ketumbar1 sudu kecil serbuk jintan manis1 sudu besar serbu…

Domino's...

Image
Dinner tuk mlm nih...Love ordered Domino's Pizza Spicy Sausage dan Kek Chocolate Indulgence..

Pizza nih pun Rishie's favourite gak...suka sgt sausagenya...Love minat cake dia, okeylah tastenya...;)

Layan gambo2 dinner kita for tonite...;)

Packnya baru sampai...kena posing dulu...hihi..


Ini dia, Spicy Sausage favourite Rishie...


My favourite, Chocolate Indulgence...



Mmm...luks gud, tastes even better...Mmuaah!



Anything for me??? Haaa....



Say Cheese....




I'm still waiting....errr....


:D

Sotong Masak Kari & Kacang Buncis Goreng Telur...

Image
Hari nih Love masak lauk favourite Rishie...habis licin dibuatnya...memang berminat Rishie klu Love buat Sotong Masak Kari nih...kita pun makan bertambah2...hihi...

Sebelum nih, Love pernah letak gambo Sotong Masak Kari tapi tak sertakan resipinya...so here it is...:-

Bahan2nya:-700gm isi sotong (yang telah dibersihkan & dipotong)6 ulas bawang putih2 inci halia (Love letak lebih coz suka karinya pekat)1 bawang besar (dihiris)2 cili hijau (belah 4)setangkai daun kari2 biji ubi kentang (potong 4)1 biji besar tomato (potong 4)1 batang serai (diketuk)
2 sb rata serbuk kari ikan1.5 sb serbuk cili (ikut citarasa)
1/2 sk serbuk kunyitsedikit halba campuran1/4 sk serbuk jintan manis1/4 sk serbuk jintan putihgaram dan aji secukup rasaairgaram secukupnyaCara-cara memasaknya:-Panaskan minyak dlm kuali. Tumis halba campuran, bawang merah, cili hijau, serai dan daun kari hingga naik bau. Kemudiannya, masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Tumis lagi.Masukkan sotong dan ubi kenta…

Kacang Buncis Goreng Telur...

Image
Resipi Kacang Buncis Goreng Telur :-

Bahan2nya:-
2 genggam kacang buncis (dibersihkan dan potong 1cm panjang)3 biji bawang merah (hiris halus)2 ulas bawang putih (dicincang)1 cm halia (dicincang)1 biji cili hijau (dihiris)1 biji cili merah (dihiris)2 biji telursedikit daun kari1/2 sk serbuk kunyit1/2 sk rempah '5 spice' - nak lebih pun okey...ikut citarasagaram dan aji secukup rasaminyakCara-cara :-
Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang putih, halia, bawang merah, cili hijau, cili merah dan daun kari.Masukkan kacang buncis, kacau dan biarkan sebentar. Tambahkan serbuk kunyit, garam dan aji. Kacau sebati.Pecahkan telur di tgh2 kacang buncis, kacau2 kuning telur sedikit dan cover telur ngan kacang buncis. Tutupkan kuali ngan penutup selama 3 minit.Selepas tuh, kacau sebati semua bahan dan campurkan rempah 5 spices...kacau lagi. Padamkan api. Sedia dihidang!

Mee Hoon Goreng & Hashbrown...

Image
Menu tuk dinner Love dan Rishie tadi...simple sgt...actually plan nak order Dominos, Pizza Spicy Sausage, tapi asyik hujan aje kat cni...so takde delivery for time being...

Love pi korek fridge, tgk ada cukup bahan ke nak buat meehoon nih...mmg pun cukup bahan...so start masak...kiki...

Tgh masak meehoon tuh, teringin pulak nak goreng some side dish...ingat kat Hashbrown kat freezer tuh...so, ambik gak! hihihi ...

Meehoon goreng nih simple aje bahannya...terdiri drpd:- bawang kecil, bawang putih dan ikan bilis (ketiga2 bahan nih ditumbuk lumat), cili kering kisar, tauhu goreng, sayur kubis, telur dan sos soya...itu aje! ;)

Rishie makan cket aje...masih ada flu n cough...hmmm... memang tak berselera dia nak makan pun...tapi kena makan jugak kan...kena ambik ubat lagi...hope he recovers soon la!
Dia tgh pakai mask kat umah coz of little Ashika...xnak adiknya pun sakit...so sweet of him ;)




Award and Cards...

Image
Hari nih Love nak clear up umah ni lagik...kasi gantung kad dan award...huhu...

Kad2 nih from KakMimieloma!...cantik2 kad akak bagi tuk semua pengunjung blognya...;) Tenkiu yer kak!






Award plak dari Ms Cinta Lea Ixora...tenkiu2...ada syarat2 nak ambik award...kena bagi kepada 10 bloggers...tapi Love nak bagi kpd semua...!


Kepada anda yang blm lagi memiliki award ni, silakan ambik n gantung kat umah yer ;)
Jangan segan2 pulak tau...;)

Ayam Kandar...

Image
Huhu...turn Love plak masak Ayam Kandar nih...versi orinya Daging Kandar (K.Asma)...

Sejak jenguk Ayam Kandar nih kat umah Kak Hana, Kak Nor dan Kak DayangJack, Love pun teringin nak mencubanya...bahan2nya pun simple sgt...;)

Resipinya Love CnP dari umah KakHana...hihi ;) tenkiu yer kak!


Bahan-bahan:-1/2 kg ayam (Love perap ayam ngan sedikit serbuk kunyit & garam...dan digoreng terlebih dahulu)
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend) 2 sudu besar kicap pekat maggi 2 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos cili 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)** Love letak 2.5 sb saje...
1 labu bawang besar(dimayang) 1 ulas bawang putih (dimayang) Kulit kayu manis dan bunga lawang sedikit daun kari garam dan perasa airminyak masak
Cara-cara:- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).ka…

Simple Dishes for Today...

Image
Hi everyone...apa khabar U all there??? Hope everyone is fine n having gud time with ur families yer...;)

Sorry la, Love tak dpt nak update blog dekat 3 hari dah...actually Rishie is not feeling well...fever, cough, flu n sorethroat...so Love pun takde mood la nak buat apa2 pun selain being with him...ada masak pun simple2 jer...tak ambik gambo...kiki...masak je terus makan...

Dah pun jumpa Paed, katanya Rishie's lungs are clear...no wheezing...cuma tonsilnya sore. Given antibiotics and some syrup medications...

Karang, dia tgh rest lepas ambik ubat...maybe will go to sleep soon...

Hari nih masak pun terlalu simple gak...Rishie memang takde appetite nak makan nasi pun, kena force sikit...baru makan...kena makan kalau nak ambik ubat...kena minum air byk2...

Dishes tuk hari nih, Love masak Rasam (Indian Soup), Sambal IkanBilis dan Kentang dan Telur Dadar aje...makan ngan nasi putih...

Rasam nih bes diminum ketika sakit2 tekak...ingredients semua herbs aje kan...

Sambalnya pula, Love kuran…

Sweet n' Spicy Chicken Wings...

Image
N3 tuk hari nih...dish yang simple je...tapi tetap menyelerakan...

Actually dah boring la makan nasi everyday...so today Love goreng aje chicken wings, makan ratah, cicah thai chilli sauce...nanti kalau lapar lagik, kena korek fridge je...hihi ;)



Resipinye Love letak di cni yer ;)

6 ketul kepak ayam (dicuci, dan dikeringkan..pastikan tak berair)
6 ulas bawang putih (dikisar)
1.5 inci halia (dikisar)
1 sb serbuk cili
1/2 sk serbuk kunyit
1 sb serbuk paprika
1/2 sk serbuk lada putih
sedikit sos soya pekat
2-3 sb madu
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya:-

Dlm sebuah mangkuk, perapkan ayam bersama semua bahan di atas selama 1jam.
Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan kepak2 ayam hingga masak. (Love bagi garing lagik)
Itu sahaja...Selamat Mencuba! ;)





Happy School Holidays...

Image
Dah tiba dah School Holidays...to all kids out there, Happy School Holidays...Have fun for a week! hehehe...

Just as a precaution, try not to be in crowded areas...stay away from H1N1...kalau pergi pun, pakai mask! Jangan lupa...! ;) Our health is in our hands!

Anyways, bagi kengkawan semua yang dah mula berpuasa hari ni, Selamat Berpuasa yer!!! Masa nak berbuka puasa tuh, jangan lupa hantar makanan ke umah Love tau! kikiki ;)

Worait...have fun and great weekend ahead! ;)




Udang Masak Merah...

Image
Dish tuk hari nih!...Udang Masak Merah...uishhhh...memang bes!

Resipinya, Love selongkar Teratak K.DayangJack...hihi ;) Sorry K.Dayang, ambik resipi without ur permission...! Tastes so good...Rishie enjoyed it!

Okey, Love CnP resipi di cni...bg kengkawan yang belum try lagik resipi nih, pastikan anda mencubanya...coz it's just too delicious! Dun miss it!

Bahan-bahan:-
1 kg udang galah (digoreng separuh masak) ***Love guna udang besar aje...kulit dibuang (gaul bersama serbuk kunyit + garam dan digoreng terlebih dahulu)
2-3 sb cili kering kisar***Love letak lebih...hihi5 biji bawang merah (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 1 inci halia (dikisar) 1/2 inci lengkuas (dikisar)1 batang serai (dikisar)
1 batang serai (diketuk) 3 sb sos cili 1 sb sos tomato 1 sudu makan kicap masin/manis***Love guna kicap manis
1 sb sos tiram garam dan gula secukupnya minyak utk menggoreng dan menumis sedikit daun sup, bawang besar dimayang, 1 biji cili merah dihiris dan 1 biji tomato dipotong 4. sedikit ai…