latest updates...

Ayam Pedas Madu Berempah...



How is everyone today??? Hope U all r having great weekend with ya family n loved ones...


Yang dah balik kampung tuh, hati2 di jlnraya...Selamat Berjalan dan Selamat Pulang...! ;)


Love tak keluar mana2 pun, duk umah aje...nak gi mana lagi...Hu
bby still kat Namibia...hehehe...klu Hubby ada, keluar jln2 jer...dah lama tak keluar makan2 ngan dia...
Missing him soooooooooooo much!!! ;)


Worait, tak nak membebel lagi lah...kiki.... Hari nih Love masak Ayam Pedas Madu Berempah nih! Dpt resipi ni hasil selongkar umah Kak Ummi hari tuh! hihihi...Tenkiu Kak Ummi!

Love bagi 5stars for this delicious recipe! ;) Keenakannya tidak dpt dihuraikan ngan kata2 tau...bagi mrk yang belum mencubanya, pastikan anda dah list resipi nih!


Kak
Ummi, mintak izin CnP resipi di cni yer ;)

Bahan2:-
  • 6 ketul ayam - sederhana besar
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 5 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 cm halia - tumbuk
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar serbuk kari daging/ayam
    1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar cuka makan (Love x letak)
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar gula (Love x letak)
  • sedikit garam
  • 4 sudu besar minyak
  • sedikit rempah 5 spice (yg ni Love sendiri tambah, kasi oomph lagi!)


C
ara Memasak:-
  1. Ayam digaul dengan serbuk kunyit, rempah kari dan garam. Goreng kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masukkan cili kisar, gaul rata. (Love tumis bagi garing cket)
  3. Masukkan serbuk ketumbar dan jintan manis. Gaul sebentar dan masukkan ayam.
  4. Masukkan cuka makan, sos cili, madu, gula, sedikit garam dan rempah 5spice secukupnya.
  5. Masak sebentar dan gaul rata. Tutup api.
Itu sahaja, bahan2nya asas dan simple aje kan. Love always liked bahan2 spt bwg merah, bwg putih dan halia ditumbuk, drpd dimesin...lagi sedap...spt resipi di atas nih! ;)



Ayam Pedas Madu Berempah nih mmg sesuai jika dihidang bersama Nasi Minyak/ Nasi Tomato...nanti Love akan buat lagik bila Hubby dah pulang! ;)




2 comments :

  1. wahhhhh love akak pun nak buat jugak tak boleh jadik ni,nmpk sedap aje love

    ReplyDelete
  2. This looks so yummy la love... terus rasa lapar pulak! huhu

    ReplyDelete

Thank You for your time reading my post. Please do leave your views, thanks again! ^___^

To Anonymous Commentors, prefer if you click on Name/Url and leave your name.

I know the word verification can be a pain at times, but sorry I had to keep it to avoid spammers :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow via Email

MY LOVELIEST FRIENDS...