Posts

Showing posts from July, 2009

Pisang Goreng Rangup...

Image
Hehehe...nih kes nak perabihkan pisang yang Hubby beli semalam...;)

Buat tuk minum petang tadi...guna apa2 aje bahan yang ada...tapi tetap sedap dan rangup...;)

Love letak resipi yang Love guna yer...

Bahan2nya:-

8 biji pisang - belah dua
150gm tepung goreng pisang Adabi
sedikit garam
1.5 sb margerin (cairkan)
sedikit soda bikarbonat/ serbuk ibu roti (Love letak kedua2nya sekali...hihi)
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara menyediakannya:-

Masukkan tepung goreng pisang Adabi dlm sebuah mangkuk. Mix ngan sedikit garam dan soda bikarbonat/ ibu roti.
Masukkan air sedikit dan kacau. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair...biar pekat.
Kemudiannya, masukkan margerin dan gaul sebati.
Panaskan minyak dlm kuali, pastikan minyak berlebihan supaya pisang boleh tenggelam ketika digoreng.
Apabila minyak dah betul2 panas, celupkan seketul pisang dlm bancuhan tepung dan masukkan kedlm minyak. Ulang hingga habis.
Kurangkan api jika perlu. Goreng pisang hingga keemasan. Apabila dah masak, boleh angkat dan toskan…

Cekodok Pisang...

Image
Haiissshhhh...sejak tgk cekodok pisang kat umah Ijan dan Kak Hana...Love pun teringin betul nak makannya plak!

So, Love mintak Hubby belikan buah pisang tadi...hihi, Hubby mungkin ingat Love nak makan pisang aje kot...lepas dia dah beli, baru Love kata nak buat cekodok...for tea-time...hihi...

Love buat aje ikut selera Love...pakai bahan yang ada je yer...

Cekodoknya Love goreng garing2 gitu...bentuknya pun mcm mcm...hihi...sedap dicicah ngan Sos Cili Padi Agromas! hmm bes!

Tenkiu buat Ijan dan Kak Hana coz buka selera Love tuk makan cekodok pisang...hihihi!!! ;)





5 Spices Prawn again....

Image
Worait, dish tuk hari nih...buat 5 Spices Prawn lagiiii!!! hihihi...

1st time buat hari tuh, hubby not around...karang he's still on holiday...so buatkan tuk dia plak...
he liked it aloooott!

As u all know, the recipe is from Kak Che'Iza@Myr...tenkiu tenkiuuuu! ;)

Kali nih Love kurang cili coz hubby tak makan pedas...tetap sedap! ;)

Honey Prawn...

Image
Haaa...hari nih Love buat Honey Prawn...resipi dari KakDayangJack@MyR...sedapppppp!!!

We liked it alotttt...

Tks for the great recipe K.Dayang!!! tenkiu tenkiu! ;) Love letak cili kering kisar aje...tak letak cili merah...tapi tetap sedappp! besss!

Ni haa gambarnyeee...dah licin pun! hihi ;D

Tak dapat nak bukak MyR laaa...nak link resipinya...nak hantar report gakkkk...haiyo! :(


Mango Spin!...

Image
Love buat Mango Spinnnn! Not my own recipe ...
Resipi Kak Fida@MyR! Sedap oiiii!
Tenkiu K.Fidaaaa! ;)Cuba jgn tak cubaaaa! haaa tgh promo nih! ;)





Let's Spin!!!

Gathering kat Puchong...

Image
Hi Semua...apa khabar di sana??? bz ker tuh???

Yesterday, Love sekeluarga dah ker umah aunty kat Puchong...then cousin Love ngan family dia pun datang sana gak...

For dinner, kita keluar makan bersama...

So inilah item yang kita orang order...actually Love dan Hubby yang order...hihihi...aunty Love pass the menu card to Love, suruh kita orang aje order...kira dah pandai order-mengorder la tuh! hihihi...beslah sesekali buat gathering kan...borak2...makan2...minum2...

Woraittt, layan gambar menu smlm...sorry la pics tak berapa clear sgt...gelap gitu!

My All-Time Favourite! KungPao Chicken!!!


Close-up KungPao Chicken...



Deep-Fried Senangin Asam Pedas...



Four-Angled Beans with Belacan...



Sizzling Japanese Tofu...



Prawn Omelette...


Makan puas malam tadi...nyum nyum!

Mutton Masala...

Image
Hari nih Love masak Mutton Masala...nama lain leh bg Kari Kambing Masala...hihi ;)

Nih resipinya yer.....

Bahan-bahannya :-

1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana besar...gaul ngan 1 sk serbuk kunyit dan sedikit garam...rebus dgn sedikit air hingga air kurang/ daging cukup masak...)

Bahan dikisar bersama :-
7 ulas bawang merah5 ulas bawang putih2 inci halia1-2 batang serai-----------------------
1 labu bawang besar (dihiris)2-3 biji ubi kentang (potong empat)2 biji tomato (potong empat)2 tangkai cili hijau (dihiris)2 tangkai cili merah (dihiris)1 tangkai daun kariSedikit daun ketumbar1 keping kayu manis1 bunga lawang3 biji pelaga1/2 sk biji jintan putih1/2 sk biji jintan manis1/2 sk serbuk ketumbar3 sb serbuk cili (boleh lebih/ kurang ikut suka...nak mix ngan sedikit serbuk kari daging pun ok)1 sk serbuk Garam Masala2 gelas airGaram dan aji secukupnyaMinyak masak
Cara-cara memasaknya :-Panaskan minyak dlm kuali.Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jinta…

Simple Mackerel Sandwich...

Image
Laaa...dari petang tadi, Love betul struggle la nak masuk blog nih...streamyx down aje! Tension dibuatnye...hihi...

Okey, nak update blog karang...

Ni Love buat sandwich malam semalam, atas permintaan Hubby...kerja mudah dan cepat nih, tapi pasti sedap...Hubby pun tolong Love kat dapur...hihi ;)

Woraittt, nih resipi sandwich Love...simple aje yer...;)

Bahan2nya :-16 keping roti Gardenia1 tin besar Mackerel (ayam brand) - nak gunakan sardin pun boleh1 labu bawang besar - potong dadu, kecik2 1 btg cili hijau - hiris halusgaram secukup rasajus limau secukupnyamayonis / margerin
Cara2 menyediakannya :-Potong bhg tepi roti jika mahu. Nak bakar roti terlebih dahulu pun boleh.Dlm sebuah mangkuk, masukkan isi Ikan Mackerel/ Sardin. Tenyekkkkk...Masukkan bawang besar, cili hijau dan garam. Gaul. Perah jus limau dan gaul sebati.Sapu mayonis/ margerin pada semua kepingan roti. Letakkan inti kat sekeping roti. Tutup ngan sekeping roti lagi. Potong segitiga kepingan roti yang telah diisi inti. Itu saha…

Lepak kat Secret Recipe...

Image
Hello kengkawan semua! Apa khabar hari nih? Bz ker???

Love memang bz la...maklumlah hubby around kan...hehehe...keluar jln jln aje...gi dating ngan kedua2 anak...

Lunch hari nih, kita tapau aje la...then around 2pm, hubby kata nak gi Jusco...apa lagi! keluar aje...

After few shoppings, kita duk lepak kat Secret Recipe plak...ordered some desserts...hihi ;)

Okey, ni first time Love post gambar anak2 Love yer...Hubby dah bg green signal! Wohoooo!

Woraittt jom layan gambar Rishie, Ashika dan desserts kat Secret Recipe! ;) Pics taken with my N97! hihi...

Chocolate Indulgence Cake...

Belum sempat Love on camera hp, Rishie dah korek cakenyer dari tgh2...hehehe, licin dibuatnye! Rishie mmg peminat cake...;)


Ice Blended Chocolate Drink...

Ini Love order...sedap creamnyer...slurrrpp!


Banana Split...

Ni Hubby punye...kecian kat dia...Love made him waited, coz nak snap pic dulu...hihi...sabar je la Hubby Love...kikikiki...


Banana Split...

Almost finishing...Hubby suka betul! ;)


Hot Chocolate Drink...

Order 2 g…

Refresh Urself with Fresh Apple Punch!

Image
Haaa....dah lama tak buat air kan...actually Love ingat nak buat Apple Smoothie...tapi tukar idea cket buat punch plak...hihi...

Jom layannnn!

Bahan2 :-

3 epal hijau (buang kulit dan biji...potong dadu)
1/2 cwn air
3 sb susu pekat (nak lebih pun boleh)
4 sb susu cair (nak lebih pun boleh)
1 sb madu
sedikit pewarna hijau
1.5 cwn Ice Cream Soda
Ketulan ais (jika suka)

Cara menyediakannya :-

Masukkan epal, air, susu pekat, susu cair, pewarna hijau dan madu dlm FP.
Kisar hingga halus.
Tuangkan Ice Cream Soda dan ketulan ais. Kisar lagi!
Tuang dlm gelas dan sedia diminum.
*** Kalau nak, boleh potong dadu sebiji epal dan masukkan dlm punch ni sblm dihidangkan.

Woraiiittt! tu aje, simple kan kan kan kan! hihihi ;)

Jom minum!

Ayam Goreng Berempah Serai...

Image
Haaa...kali nih buat Ayam goreng campur serai plak...memang best...licin sampai kerak! hihihi ;)

Bahan2 yang diperlukan :-
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)Bahan dikisar bersama;

6 ulas bawang putih7 ulas bawang merah2 inci halia3~4 batang serai
----------------------------
3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)2 sb serbuk kari daging1/2 sk serbuk jintan putih1/2 sk serbuk jintan manis1/2 sk serbuk ketumbar1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)garam dan aji secukupnye3 tangkai daun kariMinyak yang menggoreng
Cara2 memasaknye :- Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!Terima Kasih kepada semua yang tela…

Aromatic Chicken Curry...

Image
Okey, here's a simple Chicken curry recipe...my hubby likes it alot...hope the same with u ladies out there! ;)

Ingredients :-

Blend together;
5 cloves of garlic1.5 inches of ginger6 shallots1-2 stalks lemongrass----------------------------
2 tbsp chilli paste2 tbsp meat curry powder (make a paste with some water)1 onion - chopped1 tomato - cut 42 potatoes - cut 42 green chillies1 stalk curry leavesfew corriander leaves1 cinnamon stick1 star anise4 cloves cardamoms1/2 tsp fennel powder1/2 tsp cumin powder1/2 tsp corriander powder1/2 tsp garam masala powder1 cube chicken stock400ml of water (depends on ur taste)Salt to tasteLil coconut milk (to thicken the curry)1 whole chicken (wash and cut into medium-sized pieces)
Cooking method :-
Heat oil in wok. Stir fry cinnamon stick, star anise and cardamoms till fragrant. Add chilli paste and stir till oil floats.Add in the blended ingredients and stir fry till aromatic. Add chopped onion, green chillies and curry leaves, tomato and potatoes. S…

Menu hari nih....

Image
Woraittt! baru dapat time nak update blog...dah habis makan pun...hihihi...

Menu simple aje tuk hari nih...hubby mintak Love buat kari ayam lagik, so Love buat lagi hari nih...makan ngan nasi putihdan side dishes nyer...airnye, Love minum coke...kikiki...hubby plak minum Twister Orange...

Kari Ayam Beraroma...chewaahhh...aje bg name glamer cket...

Ayam Goreng Berempah Serai...



Raita Timun...

Jom Brekpas!

Image
Halo semua, apa khabar hari nih! Love tak dpt update blog kat dua hari dah....terlalu bz lor...

Smlm tuk lunch, Love masak Nasi Lemak bersama Udang Berserai Pedas...tapi tak sempat nak ambik gambar...sbb ramai guest datang berkunjung ke umah kita...memang la tak sempat nak buat apa2 pun...cepat2 masak dan layan tetamu aje...End of the day, Love dah penat habish! Hmm...tapi bes klu ada tetamu...hihi ;)

Pagi nih, masa Love dan Rishie turun dari bilik, Hubby dah pun sediakan breakfast tuk kita bertiga...Wow! Bes kan!!!! Memang cayang tul kat dia...really appreciate what he has done for us! Muaaaxx!

Nilah menu tuk brekpas kita pagi nih! Simple tapi sedap!!! dan mengenyangkan!

Itemnye terdiri drpd :-

Breakfast Chicken Sausage...



Hashbrown...




Scrambled Egg...Ni hubby's own recipe...



Chilled Pink Guava...


Okey la tuh aje for now...hari ni confirm Love takkan pegang kuali...hihihi...;) Take care all!

A Gift from my Hubby!

Image
Taraaaaa! ni haaaaa gift from beloved Hubby!!! Nokia N97! Memang Love dah tunggu tuk hp nih...hihihi...

Sebelum nih guna N95...memang peminat setia Nokia la Love nih... ;)

My previous hp N95...cayang btul kat dia!



My New N97...;) siap letak wallpaper Megatron!



N97 ngan Qwerty Keyboard...


Love betul happy dapat hp baru nih...tengah duk korek2 lagi...hihihi...

Thank U my dear Hubby!!! Love u cho much! Muaxxxx! ;)

Kuih-muih...

Image
Hihi...hari ni makan kuih-muih tuk lunch...asyik makan nasi aje....dah boring...;)

Kuih2 ini Hubby beli dari gerai yang biasa kita gi...memang sedappppppp! Hubby, Love dan Rishie memang minat kuih-muih dari gerai nih...sampai licin kita buat!

Jeng jeng jeng...kuih2 terdiri drpd:- Karipap ayam kentang (paling sedap)...Onde-onde (Rishie's favourite)...Tauhu Sumbat...dan Pisang Goreng!

Uish memang bes kuihnye...boleh dikatakan paling sedap di area Love nih...

Hubby dah gi ke gerai nih sejak dia di bangku sekolah lagi katanye... :D