latest updates...

Mackerel in Thick Curry..


Baby Love...Ashika tak sihat...so pagi2 lepas hantar Rishie ker tadika, Love gi terus ke specialist jumpa paed. Katanye tekaknye sore...ada flu n cough lagi...

Baru balik tadi...bagi Ashika minum susu dan ubat...karang dia tidur...kesian tgknye kalau sakit...hope she'll get well soon...;)

Okey, nih resipi tuk Sardin Masak Kari Pekat...ini cara Love buat la...hihi....mungkin sama/ berbeza dari kengkawan semua...


Bahan2nye :-
  • 1 tin ikan Mackerel (ayam Brand - 425gm) - ikan dan kuahnye (nak guna ikan sardin pun boleh)
  • sedikit halba campuran
  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 inci halia - ditumbuk (Love letak halia lebih sbb suka rasanye, kari pun lg pekat)
  • 1 bawang besar - dihiris
  • 2 cili hijau - potong dua
  • setangkai daun kari
  • 2 biji kentang - buang kulit dan potong 4
  • 1 tomato - potong 4
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk cili (Love letak lebih...hihi)
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/4 sudu teh biji jintan putih (dikisar kasar)
  • 1/4 sudu teh biji lada hitam (dikisar kasar)
  • sedikit jus asam jawa - (ni ikut citarasa sendiri...boleh tambah/ kurang)
  • 2 cwn air (500ml) - boleh tambah
  • garam dan aji secukup rasa
  • minyak masak
Cara2 :-
  1. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis halba campuran, bawang merah, cili hijau dan daun kari.
  2. Dah tumis, masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Kacau lagi, biar sebentar dan masukkan kentang. (Love sll letak kentang awal, sbb kentang Love ni lambat sgt nak msk)
  3. Masukkan air dan jus asam jawa tadi. Biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan serbuk kari ikan, serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan aji. Biar mendidih lagi
  5. Masukkan ikan mackerel bersama kuahnye dan tomato. Tutup kuali dan biar mendidih.
  6. Akhir sekali masukkan tomato, dan kisaran jintan putih dan lada hitam. Biarkan sebentar dan padamkan api.
Itu sahaja...sedia dihidangkan! Sedap dimakan ngan roti putih. Sorry la, gambar sama je...tak berapa jelas...malas nak berposing smlm...;p

Okey la, Love nak take rest karang...dah mula sakit kepala la pulak...hihi ;)

7 comments :

  1. Tenkiu Love for the recipe... nanti kite cube. Halba campur pun ade tak terpakai lagi dalam gobok tue.. hehe... tocey2 :)

    ReplyDelete
  2. Hopefully Ashika cepat2 sembuh ye...

    ReplyDelete
  3. Ijan...no mention...boleh cuba nanti yer, lemme know u suka tak kari nih...oh yer, dah edit kat situ...tuh resipi ni, Love mmg guna Ikan Mackerel Ayam brand yer...nak guna ikan sardin pun boleh...tastenye sama je...

    Tenkiu for ur wishes yer...;)

    ReplyDelete
  4. Time kasih Love kasik resipi neh... kite ngan hubby kasik 5 bintang tau.. Lepas mkn ngan nasik lemak siap buat cicah cekodok pisang lagi... zasss... licin semua.hehe

    ReplyDelete
  5. Whoaaa makan ngan nasi lemak yer...Love tak pernah lg...hihi...
    Feel good coz Ijan n ur hubby liked it alot...tks for trying! ;)

    ReplyDelete
  6. Wahhh...nampk bestnyerr!!kene try ni,mklumla future husband suke kari&dri sendri plak suke sardin, kene sgt la gabungan tu, 2 in 1...hik3..pe2 pn tq 4 da recipe

    ReplyDelete
  7. Chestnut --> Hehe, mesti try curry nih yer! Pasti suka!!! ;) memang gud combo tuh! ;)

    ReplyDelete

Thank You for your time reading my post. Please do leave your views, thanks again! ^___^

To Anonymous Commentors, prefer if you click on Name/Url and leave your name.

I know the word verification can be a pain at times, but sorry I had to keep it to avoid spammers :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow via Email

MY LOVELIEST FRIENDS...