latest updates...

Puding Karamel Lapis Coklat...

"Ma, is this a pudding or a cake???" Errr, that was the first question from Rishie, my dearest son!gelakguling

Haha, actually Love not sure though! Kak Ummi dan KakNor buat okey jer...kita buat jadi mcm kek ker nih???
garupaleTechnical error somewhere! Maybe I didn't steam it well. Macam2 tekstur ada! sengihnampakgigi

But to tell U all the truth, the taste was excellent! We enjoyed it still...! sengihnampakgigi

Nevermind, Love will try again next time! (
trying to justify ler...) kenyit

Wokey, KakUmmi and KakNor...with ur permissions, Love CnP the recipe here!
senyumkenyit

Bahan:-
(A)
  • 1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
  • 5 sudu bear gula
  • 3 biji telor gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
(B)
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telor gred A
  • 4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat ( Love used 1 tbsp choc emulco only )
(C)
  • 2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
  • atau boleh guna 2 sudu besar madu ( Love used honey )
Cara Membuat:-
  1. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 6" x 3" tggi).
  3. Masukkan 1/2 cawan (*ummi letak 3/4 cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga maska.
  4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis.
  5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
*** Love buat 1/2 adunan jer dari resipi di atas...so buat dlm loyang kecik...

Tergelak Love tengok Heart shape nih! gatai

35 comments :

  1. ermmmm...look yummy....nyumm..nyum...akak xmo minta jgk ni..sbb esok repeat again my BSP!...nnt kantoi...

    ReplyDelete
  2. dh lama akak nk buat puding ni love, asyik tangguh2 jek...mintak sepiring love :)

    ReplyDelete
  3. ohooo akak dah pernah buat puding karamel lapis coklat ni...sedap...rasenye mmg mcm inilah rupernya love...tak ada silapnya kot...

    adeh,meleleh tgk...

    ReplyDelete
  4. wow..cantik tu. love shape lg. sedap kan..?? anak2 akak pun suka sgt puding ni.

    ReplyDelete
  5. hai Love..
    Nak tahu pe kata anak2 akak bila akak buat puding...mama,yummy2..its delicious...kalo le hidang depan anak2 akak,msti skjp je abs...Cute je kan puding tu...

    ReplyDelete
  6. Wah....nampak gayanya puding ni dah start nak ronda dan bertenggek dari rumah ke rumah...

    sekali tengok pun dah menggoda selera

    ReplyDelete
  7. LOve...akak tak nampak cacat celanya pun...nampak cam puding jer!!!Mesti rasa pun Puding...sebab texture nya pun definitely texture puding kan!!!
    Rishie kan masih kanak2...to them..warna coklat berlapis-lapis..kek lah tu!!!

    ReplyDelete
  8. wow .. look yummy kak love.. ni yang buat nak cuba ni.. kalau dapat rasa kak love punya kan best.. minta sepotong .. ita dah bawa pinggan ni

    ReplyDelete
  9. wow..mesti rishie n ashika suka nih.. yg love tu mesti nak tunjuk kat hubby..'it's 4 u'ahaks...

    *kejar ashika keliling dapo love,nak cubit skali jek..come!come!come to aunty...hihih

    ReplyDelete
  10. KakMin --> Uiks, yes ah..okok all the best for ur BSP check 2moro! Dun take anything sweet! hehe ;)

    ReplyDelete
  11. Kak Azura --> Nak sepiring je ke kak? Nah, Love bagi 2 piring...enjoy! ;)

    ReplyDelete
  12. KakFiza --> Taktau lah kak, but I'm not satisfied with the look. Keke, tapi sedap masa makan! ;)

    ReplyDelete
  13. Kak Ain --> Yesss, sedap kak puding nih! Rishie suka sgt! ;)

    ReplyDelete
  14. Kak Deeja --> Hehe, my son pun minat puddings like Love. That was his first impression jer bile tgk puding tuh, after he ate it finish! :)

    ReplyDelete
  15. Cik Sue --> Hehehe, yeah..puding dah mula blogwalking pun! Tenkiu! ;)

    ReplyDelete
  16. Kak Watie --> Hihi, yeah..but I feel it could have been better texture. Tak tau, tgk KakNor n KakUmmi punye cantik je nampak! huhu ;)

    Anyways, Rishie enjoyed it! :)

    ReplyDelete
  17. Juwita --> Aiks, satu pinggan cukup ker??? Mai, Love bagi lebih...enjoy! ;) Ita, try buat..pasti suka!

    ReplyDelete
  18. Hasue --> Hihi, Ashika blm lagi leh mkn puding2 nih. Love tak bagi lagik. Rishie mmg enjoyed it! ;)

    Uiks, Ashika dah lari belakang Mummy! hihi :)

    ReplyDelete
  19. Hai love..look yummy..yum yum...kalau dpt makan lg la yummyyyyy...mesti dah abis ni sbb half adunan je kan..nak kena buat jgak ni..nak meleleh dah air liur ni tgok..hehehe

    ReplyDelete
  20. Kak NJ --> Hehehe, yeah kak. Mmg dah abis puding nih coz Love buat 1/2 adunan jer. :) Akak buat yer, pasti suka!

    ReplyDelete
  21. love dah buat ya... tak per la love, 1st trial tu.. tp yg cun tu sbb love buat dlm loyang bentuk love.. double love kan hehe.. apa kata next time buat api masa mengukus tu jgn terlalu kuat.. sederhana jer.. apa pun rasa puding ni mmg best kan, tak rugi mencuba nya kan..

    ReplyDelete
  22. Hai Love, it's ok..nice what! As long as the taste stand still..ok la tuhh...don't look at appearance right..hahaa...rasa dulu, baru tau kan....cantik la Love letak dlm heart shape pan camtu..Good try!! Thanks for trying... ^_^

    ReplyDelete
  23. Hi dear.. hope u guys are doing great there. Hehehe.. Rishie tak pernah try pudding macam tue ek.. takpe..best kan??? kite pun sukee sangat... nanti2 nak buat lagi jugak... :)

    ReplyDelete
  24. KakNor --> Hihi, yeah kak. 1st trial aje, but I'm okey with the taste! Delicious...appearance je not very pleasing! :)

    Owh! Tks for the tips Kak Nor, really appreciate it alot! Actually this is my first time doing Steamed Pudding. Will try again n again n again, as I love puddings! ;)

    ReplyDelete
  25. Kak Ummi --> Hihi, tenkiu kak. Yes, U r rite...sometimes appearance isn't important. Anyways, I enjoyed the pudding. Tks for sharing the recipe ya!
    Hehe, heart shape mould tuh dah lama beli, tapi tak pakai. Baru dirasmikan. Hehehe! ;)

    ReplyDelete
  26. Ijan --> Hi Ijan, we r all doing fine here. Just waiting for Hubby to return coz we r extremely bored without him! hahaha.

    I dun think Rishie has eaten a steamed pudding, same goes to me. This is my first attempt in Steamed Puddings. Hahaha. Rishie just had the doubt whether it's a cake or a pudding. But he's the one finished them all! ;)

    ReplyDelete
  27. wooo....sha buat caramel biasa pun runtuh2 inikan nak buat macam LOVE~! you're a true expert LOVE. I respect you:)

    ReplyDelete
  28. wahhh best nih klu makan baru kuar dari fridge.

    ReplyDelete
  29. Cheryna --> Hehe, Sha! Love dah shy shy nih! Love blm expert lagik, got a loooong way still to achieve that! Love like to try new things. That's all. :) Tks ya!

    ReplyDelete
  30. Led --> U r right! Makan sejuk2 mmg bes! ;)

    ReplyDelete
  31. Hi kak Love,
    Saya pun shy shy jugak sbb lom penah buat puding cenggini. hikhik.
    puding tu tetap nampak ngancam...

    ReplyDelete
  32. Nurindah --> Hihi, try buat Nur...sure u'll like it! ;)

    ReplyDelete
  33. oh my god....sedapnyeeeeeeeeeeeeeeee.....for me?

    ReplyDelete
  34. Owh... Rishie tolong perabihkan ye... nanti suruh mummy buat lagi, Auntie nak datang makan tau!

    ReplyDelete

Thank You for your time reading my post. Please do leave your views, thanks again! ^___^

To Anonymous Commentors, prefer if you click on Name/Url and leave your name.

I know the word verification can be a pain at times, but sorry I had to keep it to avoid spammers :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow via Email

MY LOVELIEST FRIENDS...