latest updates...

Udang Goreng Tumis/ Prawn Masala...


Laaa...Love tak tau nak bagi nama apa tuk udang nih...hehehe...Prawn Masala jer la!
Nih resipi mak...dulu masa Love masih kecik, dia selalu buat tuk family....
Terlalu simple dan sedap makan bersama nasi putih atau roti...

Love pun buat hari nih...

Bahan2nye :-
  • 700gm udang (dibersihkan...nak berkulit pun ok)
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 inci halia - dicincang
  • 2 biji bawang besar (klu terlalu besar, boleh gn 1 shj)
  • 1 tangkai daun kari
  • 3 tangkai cili kering - potong dua
  • 1.5 sb serbuk cili
  • 1/2 sk serbuk kunyit
  • 1/2 sb garam masala
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • Garam dan aji
  • Minyak masak
Cara2 memasaknye :-
  1. Perap udang bersama serbuk cili, serbuk kunyit, garam masala, serbuk jintan putih, garam dan aji.
  2. Panaskan minyak yang secukupnya dlm kuali. Tumis bawang putih dan halia.
  3. Masukkan udang yang telah diperap tadi. Goreng sebentar.
  4. Bila udang dah masak, masukkan bawang besar, daun kari dan cili kering.
  5. Tumis sebentar...kacau2. Perasakan ngan garam dan aji kalau tak cukup taste.
  6. Padamkan api dan angkat.
  7. Sedia dihidangkan!


2 comments :

  1. Macam udang masala pulak ye ada daun2 kari nie Love :)

    ReplyDelete
  2. Betul tuh Ijan...mcm udang masala...tp mudah nak sediakannye...sedap pun...;)

    ReplyDelete

Thank You for your time reading my post. Please do leave your views, thanks again! ^___^

To Anonymous Commentors, prefer if you click on Name/Url and leave your name.

I know the word verification can be a pain at times, but sorry I had to keep it to avoid spammers :)

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow via Email

MY LOVELIEST FRIENDS...